Carpenters Workshop Gallery Reclaims an Abandoned West Hollywood Warehouse – SURFACE


Carpenters Workshop Gallery founders Loïc Le Gaillard and Julien Lombrail have a deep appreciation for adaptive reuse. The esteemed vendor of objets that blur preconceived notions of the place design ends and artwork begins is so named for its first-ever gallery, housed in a former carpentry workshop in London’s tony Chelsea neighborhood. Since then, the gallery has established itself as an industry-leading stronghold of haute artisanry by launching London’s PAD artwork and design truthful and a community of galleries spanning Paris, London, New York, and now Los Angeles.

With an inaugural exhibition by Spanish sculptor Nacho Carbonell, Carpenters Workshop’s long-awaited presence in Los Angeles is formally right here. The gallery joins the likes of Lisson, Sean Kelly, Pace, The Hole, and Maccarone in bringing the blue-chip scene to West Coast–based mostly collectors. 

Carbonell’s items for the present—an illusory concrete tree, a cloud-like chandelier evocative of a cocoon, and an illuminated rainbow manufactured from damaged glass—draw inspiration from his recollections of Valencia, Spain, and the similarities it bears to the City of Angels His tables and cupboards recall the feel of the sun-baked floor, whereas deft use of mesh and fishing nets and his first-ever fountain evoke an oceanic  presence.

“Nacho is perfect for L.A. and the Wild, Wild West—strong, rogue, and beautiful at the same time, it’s art from the gut.” Lombrail says of the connection between Carbonell’s fantastical, dreamlike sculptures and the brand new gallery. “Each unique work is a portrait of his brain.” 

Le Gaillard and Lombrail enlisted native agency Standard Architecture, which designed Pace and Maccarone’s L.A. outposts, to rework a former West Hollywood warehouse right into a pristine surroundings befitting Carpenters Workshop Gallery’s roster of collectible design objects—and the discerning sensibilities of the town’s burgeoning collector scene. In the next interview, the agency’s companions Jeffrey Allsbrook and Silvia Kuhle, share how they introduced the house to life.

Project Description: The latest outpost for Carpenters Workshop Gallery is positioned in West Hollywood alongside Santa Monica Boulevard. The gallery occupies a 5,750-square-foot bowstring truss warehouse.Polished concrete flooring, uncovered white painted bowstring trusses, white brick partitions, and daylight streaming via evenly spaced skylights inform the inside. New drywall partitions are deliberately positioned to create layered areas. The present exterior brick constructing was painted charcoal and is ready again from the road, separated by a slender, hedged gravel courtyard.

Project Inspiration: We conceived the gallery’s design from the again to the entrance. The entrance, off an alley from the rear of the gallery, brings an component of discovery derived from a speakeasy bar.

Visitors move by a loading dock to enter a 35-foot-deep artwork cupboard space. Drywall partitions create a slender passage separating the storage space from the gallery. When passing this threshold, the general public enters the expansive 50-by-85-foot exhibition house. Soft filtered daylight surrounds the displayed objects. 

Project Blueprint:  We created a sequence of assorted rooms following the spacing of the warehouse’s present roof trusses. These partitioned areas are organized from again to entrance, beginning on the alley and ending at Santa Monica Boulevard.

In addition to the rear artwork storage and expansive middle gallery, we created a slender gallery house bordering the wall-to-wall storefront glazing. Here, the inside connects to an outside backyard spanning the property’s width and separating the gallery from the road.

Project Takeaways:

Our strategy introduced readability to the prevailing constructing and website and created an empty vessel. The idea roots Carpenters Workshop Gallery in L.A. ‘s cloth.

Project Challenges:

The property had been left vacant and unmaintained. Discovering, understanding, and constructing on the prevailing context made it profitable. 

Leave a Comment